Emkę kupiłem specjalnie pod stworzenie profi auta wyścigowego umożliwiającego mi starty w kilkugodzinnych wyścigach. Wyścigi raczej poza granicami PL. To moje pierwsze takie auto więc potrzebne będzie trochę cennych informacji i uwag od osób, które mają pojęcie o tym modelu i o torach wyścigowych. Wybrałem ten model z racji dobrej dostępności części i sprawdzonej budzie. Generalnie z marką BMW mam mało styczności więc każda uwaga z Waszej strony będzie cenna. Jeśli między nami nie ma jakiegoś emkowego "wyjadacza" to bardzo proszę o podsunięcie namiarów na ludzi w Polsce i na świecie, którzy pomogą zbudować taki pojazd. Auto buduję na własną rękę. Nie chcę oddać całego pojazdu komuś i odebrać gotowego. Ew. jeśli coś będzie wymagało bardzo dużej wiedzy, czasu i dokładności [np przygotowanie silnika] to postawię komuś słupek na stół i niech robi.
Na czym mi zależy?! Przede wszystkim: możliwie największa moc [min. 430ps bez doładowania], nie większa pojemność niż 3.5l, możliwie najniższa masa[jeśli będzie za niska, a regulamin będzie wymagał więcej to zniweluję balastem], odpowiednia aerodynamika. Dla Waszej orientacji jeśli chodzi o tory w PL to wszystko chciałbym przełożyć na czasy nie więcej niż: Poznań 1:40, Silesia Ring 1:45. Dotychczas jeździłem seryjnym Caymanem S 987 320ps, gdzie w Poznaniu 1:53, Silesia 1:55. Czasy na slicku.
Jeśli ktoś z Was ma sprawdzone i ciekawe części/podzespoły/mechaników/zawodników itp to będę wdzięczny za pomoc.
Krótko o moim aucie: BMW M3 E46 03r wersja USA. Auto mam całe w oryginale. Po drobnej kolizji w dupkę. Wszystko działa jak należy. Sprawdziłem auto pod kątem mechanicznym na stacji diagnostycznej i po swojemu. Można byłoby wsiadać i normalnie użytkować. Nie widać wieku po tym egzemplarzu jak na moje oko. Hamownia wypluła 311ps więc trochę brakuje, jednak silnik działa bardzo przyjemnie. W porównaniu do Caymana jest przepaść. Zrobiłem test na Silesii i we 2 osoby na pokładzie w totalnej serii na byle jakich kapciach 2:08 w mega upale, gdzie Caymanem w takich warunkach robiłem 2:02. Liczyłem, że do 2:05 się zejdzie bez problemu, ale musiałbym się dość pogimnastykować żeby zrobić taki czas.
Co zauważyłem po kilku kółkach?
- Auto się grzeje po drugim/trzecim okrążeniu. Kilka zakrętów wolniej i woda wraca na 90stopni jednak za chwilę znowu się dość grzeje. Normalne?
- zawieszenie pomimo świetnego stanu [2% różnicy między prawą a lewą stroną] i bez żadnych luzów daje wrażenie strasznej galarety
- seryjne hamulce słabo hamują
- lewarek biegów tragedia...trzeba wykonywać duże ruchy i jest mało precyzyjny
- międzygazy dużo lepiej mi się robi w Caymanie niż w Emce. W Emce jakoś tak mało wygodnie. Trzeba się przyzwyczaić.
- kręcenie kierownicą jak w samochodzie ciężarowym. Co chwilę ręce na krzyż. Mocno odczuwalne uczucie, że najpierw wykonuję ruch kierownicą, a auto reaguje po chwili z opóźnieniem.
Wiedziałem, że może szału nie będzie, ale spodziewałem się czegoś więcej od seryjnej M3 E46. Nie mniej jest to aktualnie najmniej ważne bo wiem, że potencjał samochodu jest duży i można wiele zrobić, tak więc z Waszą pomocą mam nadzieję, że zrobię prawdziwą wyścigówkę

Chciałem wkleić kilka zdjęć jednak cały czas mi się pokazuje monit, że plik za duży. Zmniejszyłem już zdjęcia do ok. 300 KB, WTF ?!
BTW. Jakby ktoś chciał to mam praktycznie wszystko na sprzedaż z tego auta oprócz budy/silnika.